Birden Fazla Kişinin Aynı Anda Sevilebildiğini Gösteren 8 Film

David Rovics “Senin kötü olduğunu söyleyecekler ya da delirdiğini… Ama düşünebilecek kadar cesursan birden fazla kişiyi sevebilirsin.” demiş tek kişi sevmenin egemen olduğu günümüzde. Sevgi kavramı üzerine bile tartışılan bir ortamda birden fazla kişiyi sevmekle ilgili çekilen bu filmlerin ilginizi çekeceğini umuyorum.

1. Les Chansons D’Amour (Aşk Şarkıları) 2007

IMDB:7.2

Yönetmen: Christophe Honoré

Oyuncular: Clotilde Hesme, Louis Garrel, Ludivine Sagnier

Aşk Şarkıları Paris’li, umutsuz aşık karakterlerimizin, duygularını günlük sıradan konuşmalarla aktarmak yerine müzikal tadında şarkılarla anlatmalarını konu alan, aşk, ölüm ve yaşam üçgeninde geçen romantik bir Fransız filmi. Sevgilinin yitirilişi, yeni bir aşka başlangıç ve karşılıklı aşkın imkânsızlığı gibi oldukça sıradan temaların farklı bir tarzla yansıtıldığı film Cannes Film Festivali’nde official selection olarak sunulmuştu.

Kaynak: unutulmazfilmler.co

2. Henry and June (1990)

IMDB:6.4

Yönetmen: Philip Kaufman

Oyuncular:Gary Oldman ,  Uma Thurman ,  Kevin Spacey ,  Fred Ward ,  Maria de Medeiros

1931’de Paris’te Anais Nin, Henry ve eşi June ile tanışıyor. İkisinden de etkilenen Nin, kocası Hugo, Henry ve başkalarıyla cinselliğini keşfediyor. June, Paris ve New York arasında iş gezileri yaparken Henry de bir kitap yazıyor. Hugo ve Nin kitabı finanse ediyorlar ama June Henry’nin Nin’e karşı olan davranışlarından rahatsızlık duyuyor. Nin ve Henry de yazma stilleri konusunda devamlı kavga ediyorlar.

Kaynak: sinemalar.com

3. Jim et Jules (1962)

IMDB: 7.9

Yönetmen François Truffaut

Oyuncular: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre

İki erkek ve bir kadın arasındaki üç kişilik aşkın sinema tarihindeki en güzel anlatımlarından biri olan Jules ve Jim, sadece aşk değil, dostluk üzerine de sözleri olan bir film. Yakın arkadaş olan Jules ve Jim’in hayatları, Catherine ile tanışınca bambaşka bir yöne doğru savrulur. Her ikisi de aynı kadına aşık olsa da Catherine, ilk başlarda sadece Jules’a ilgi duyar. Bildik kadın kimliğinin çok dışında bir karaktere sahip olan Catherine için hayat, alışıldık sınırların çok ötesinde bir anlam taşımaktadır. İlk zamanlardan beri Jim’in ilgisinin de farkında olan Catherine, yıllar sonra onunla da bir yakınlaşma içine girer. Catherine’i terk etmeyi düşünmeyen Jules’un da varlığıyla bu unutulmaz üçlü, birlikte yaşamaya başlarlar.

4. Flores Raras (2013)

IMDB:7

Yönetmen: Bruno Barreto

Oyuncular: Miranda Otto ,  Treat Williams ,  Lola Kirke ,  Glória Pires ,  Tracy Middendorf

1951 yılında şair Elizabeth Bishop hava değişimi için Rio de Janeiro’ya doğru yola çıkar. Eski dostu Mary Morse’u ziyarete gider. Burası Brezilyalı mimar Soares’in mülküdür. Güçlü ve bir o kadar kırılgan iki sıra dışı kadın arasında yavaş yavaş büyük bir tutku oluşur ve zamanının ötesinde gelişen bir aşk yaşanır.

Kaynak: sinemalar.com

5. Les Amours Imaginaires (2010)

IMDB: 7.2

Yönetmen Xavier Dolan

Oyuncular: Monia Chokri, Niels Schneider, Xavier Dolan

İki iyi arkadaş olan Marie ve Francis  bir akşam yemeğinde şehre yeni taşınan ve gizemli bir çekiciliği olan Nicolas ile tanışırlar. Birbirini izleyen buluşmalar sonrası her ikisi de Nicolas’ın cazibesine kapılan ikilinin arasında, bu ‘güzel’ adamla beraber olmak için bir rekabet başlar. Kanada’nın şimdiden en yetenekli isimleri arasında gösterilen Dolan’ın bu son filmi 64. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

7. Nés En 68 (2008)

IMDB:6.6

Yönetmen: Olivier Ducastel,  Jacques Martineau

Oyuncular: Laetitia Casta ,  Sabrina Seyvecou ,  Christine Citti ,  Marilyne Canto ,  Yannick Renier

68 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran ‘özgürlük’ düşüncesi ve Fransız gençliğinin tüm çabalarına rağmen neden devrim yapamadıkları ile ilgili bir film.3 kişilik bir ilişkideki ana kadın karakter üzerinden dönen, kadının ve arkadaşlarının ortak kurduğu komün hayat bu hayatı ayakta tutmak için verdiği mücadele, aids ve kürtaj eylemleri, kadın eşitliği, eşcinsellik, uyuşturucu..68 kuşağından bahseden fakat siyasetten oldukça uzak olan, düşüncelere, bakış açılarına odaklanmış 3 saatin nasıl geçtiğinin farkına vardırmayan bir film.

Kaynak : https://stcinema.wordpress.com/2015/02/06/nes-en-68/

7. The Danish Girl (2015)

IMDB:7

Yönetmen: Tom Hooper

Oyuncular :Eddie Redmayne ,  Alicia Vikander ,  Matthias Schoenaerts ,  Ben Whishaw ,  Amber Heard

David Ebershoff tarafından yazılan The Danish Girl adlı 2000 tarihli romandan uyarlanan film, Danimarkalı ressam Lili Elbe’nin (gerçek adı Einar Wegener) sıradışı yaşamını beyazperdeye taşıyor. Danimarka’da ünlü bir ressam olan Einar Wegener (Eddie Redmayne) erkek olarak dünyaya gelip Gerda Gottlieb ile bir erkek olarak evlense de kendisini kadın gibi hissetmektedir. Kendisi gibi ressam olan eşi Gerda’ya bir gün kadın model olarak poz verdikten sonra karşı cinsten ikinci bir kişiliğe bürünmeye başlar. Bütün bu süreç, Wegener’in tarihte bilinen ilk cinsiyet değiştirme ameliyatlarından birinin objesi olmasına dek sürecek, ikilinin hem özel, hem de profesyonel hayatlarını geri dönülmez bir şekilde değiştirecektir.

8. The Graduate (1967)

IMDB: 8

Yönetmen: Mike Nichols

Oyuncular: Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross

Üniversite öğrenimini yeni bitirmiş genç Benjamin, okulu bitirmesinin ardından büyük bir boşluğa düşmüştür. Ne yapacağına dair karar veremeyen genç adam çevresi tarafından sürekli sıkıştırılmakta, ancak onların istediği gibi yaşamayı istememektedir. Depresyonun eşiğine gelen genç adamın hayatı, şehir dışındaki evlerinde dinlendiği bir sırada babasının patronunun karısını görmesiyle aniden değişir. Kısa zaman içerisinde ilginç bir ilişkiye daha başlayacak olan Benjamin hem annesini hem de kızı Elaine’i aynı anda idare etmeye çalışacaktır

The Graduate eğlenceli konusu ve başarılı oyunculuklarıyla döneminin en kült filmlerinden biri olmuştur.

Eylül Aytan